Så använder man programmen

Söndagsskola Play är ett material som har som syfte att göra det enkelt för församlingar att starta söndagsskola. Vi tror att det bästa är att ha en riktig söndagsskola med söndagsskollärare, men vi vet att det i många fall är en utmaning att lösa det i våra församlingar och därför har vi tagit fram det här konceptet. Visionen är att på det här sättet skapa 100 nya söndagsskolor i Sverige i församlingar som annars inte skulle ha någon söndagsskola.

Här följer en manual, en hjälp, för hur man kan använda programmen. Se det som exempel och tips som man får anpassa till sitt eget sammanhang.

Upplägg på programmen

Avsnitten är runt 30 minuter långa och kan se ganska olika ut eftersom de gästas av olika medverkande men gemensamt för alla programmen är att följande delar finns med:

1. Introduktion

Programledaren för avsnittet presenterar sig och dagens ämne och berättar vad som ska hända under avsnittet. Programledaren återkommer ett par gånger genom programmet.

5. Undervisning

Undervisning kring dagens ämne på ett kreativt sätt, ibland kan det vara drama eller dockteater. Ofta handlar undervisningen om en bibelberättelse.

2. Bibelord

Presentation av bibelordet som hör till dagens ämne. Oftast presenteras bibelordet som en minnesvers, som man kan upprepa och lära sig utantill.

6. Barnreportrarna

Mot slutet brukar barnreportrarna dyka upp som ställer frågor kring dagens ämne. Detta inslag finns med för att koppla ihop det som för barnen ibland kan kännas lite som på låtsas (som så mycket annat som visas på tv kan vara) med verkliga livet. Verkliga personer som tror på det som står i Bibeln och som kan berätta om sina egna erfarenheter med Gud.

3. Sång och dans

I varje avsnitt har vi med två sånger med dans. Här fungerar det utmärkt att man ställer sig upp och är med i sångerna och danserna.

7. Kreativ bön

Varje program avslutas med en bönestund där programledaren visar ett kreativt sätt att be på. Efter programmet kan man fortsätta med bön där man ber efter det sätt som programledaren visat eller på nåt annat sätt.

4. Gäst

I varje avsnitt finns ett inslag där något kul händer, det kan vara en gäst eller flera gäster som kommer på besök. Ibland är det Ospon Sporre som busar, detektiver som går på uppdrag eller till exempel matlagning, pyssel eller experiment. Här finns alltid en koppling till dagens ämne. Att få höra samma sak flera gånger på olika sätt förstärker budskapet.

Upplägg på samlingen

Söndagsskola Play är tänkt att fungera utan söndagsskollärare men den tar inte bort behovet av minst en vuxen som inte behöver vara särskilt förberedd men aktiv. Har ni inte söndagsskola i dagsläget har vi tips på hur man kan göra.

Man får gärna börja samlingen med att man samlas och hälsar var och en välkommen så att alla blir sedda. Kanske att man har någon låda med lite småsaker som man kan få plocka en grej ifrån om man är ny eller om man fyllt år. En insamling/kollekt till något speciellt projekt för barn passar bra i söndagsskolan så att barnen får dela med sig och får se hur andra barn har det i världen. Om man vill kan man ha ett insamlingsmål och till exempel göra något extra kul, äta tårta/gott fika när man samlat in 300 kr.

Sen sätter man igång dagens avsnitt och tittar tillsammans. Försök att som vuxen vara så aktiv som möjligt och vara en förebild genom att ställa dig upp och är med på rörelserna vid de inslagen.

Varje program avslutas med en bönestund och därför passar det bra att fortsätta med just bön direkt efter programmet. Antingen så gör man den kreativa bönen som visades på avsnittet eller så gör man på något annat sätt som man känner sig bekväm med. Man kan gärna passa på och fråga om barnen har några böneämnen som de vill be för.

Beroende på hur långa era möten är i er församling så kan det vara bra att förbereda med något pyssel eller lekar som man kan göra efteråt. Då brukar det finnas tid att ge lite extra uppmärksamhet till var och ett av barnen.

 

Teknik

För ett så bra resultat som möjligt så är tekniken viktig. Då kan man koncentrera sig bättre och hänga med bättre. Om man inte är fler än att man kan samlas framför en större nyare tv så är det bästa valet. Man kan också använda en projektor som man kopplar till en bärbar dator. Kontrollera att bilden inte blir för ljus. Till projektorn och datorn behöver man också högtalare. Testa så att ljudet är lagom högt.

Söndagsskola Play går att se via internet om kyrkan har bra uppkoppling. Testa att uppkopplingen är tillräckligt bra även under möten och i det rum där ni ska vara. Om ni kör över wifi som är tillgänglig för alla som besöker församlingen så kan det hända att det fungerar bra när man testar under veckan men på söndag när belastningen är större så kan videon börja buffra, pausa för att ladda ner mer av videon. Om det är problem att se via internet så finns det möjlighet att ladda ner programmen i förväg via vår hemsida.

 

Många tv-apparater klarar idag av att spela upp filer från USB-minnen. Det är oftast det enklaste sättet att spela upp programmen ifrån även om det också fungerar att koppla en dator till tv:n. Oftast finns det någon teknikkunnig i församlingen som kan hjälpa till att få igång det.

Tips

Bjud in 

Söndagsskola har oftast ett ganska så högt förtroende i samhället. Vi har exempel på en församling som bjöd in till söndagsskola när de startade upp från ingenting och som fick flera barn som nu är med i gruppen där föräldrarna inte någonsin varit aktiva i en kyrka.

Ta med tonåringarna

I en församling så var det några äldre tjejer som efter några söndagar frågade om de kunde hjälpa till med något. Det ledde till att tonårstjejerna lärt sig några av sångerna med dans som är med i programmen och efter att de sett ett avsnitt dansar tillsammans med barnen. Barnen har medverkat med dans och sång under gudstjänsterna och numera är det ofta några lovsånger i gudstjänsten som passar både barn och vuxna. Allt musikmaterial går att beställa via barnskivor.se.